Viyana Kongresi ve Osmanlı Devleti

1815 yılında Viyana kongresi gerçekleşmişti. Peki bu kongrede Osmanlı için kararlar alınmış mıydı? Viyana kongresi kararları Osmanlı'yı nasıl etkiliyordu. Viyana kongresi ve Osmanlı devleti..
Viyana Kongresi ve Osmanlı Devleti

» Osmanlı Devleti de, Napolyon'un Mısır seferi dolayısı ile , Fransa'ya karşı savaÅŸmış olan devletlerden biriydi. Dolayısile, bir barış toplantısı olan Viyana Kongresi'ne katılması gerekirdi.

» Avusturya BaÅŸbakanı Metternich, Osmanlı Devleti'ni de bu Kongere'ye davet etti. Çünkü Ä°ngiltere, Rusya’nın  Osmanlı topraklarında yayılmasından endiÅŸe ediyordu. Dolayısile Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun toprak bütünlüğünün garanti altına alınması için Osmanlı’nın katılmasını istiyordu.

Osmanlı Devleti' buna rağmen Viyana Kongresi'ne katılmaktan kaçındı. Sebepleri ise;

Birinci Sebep: Osmanlı Devleti, toprak bütünlüğünün Avrupa devletleri tarafından garanti altına alınmasını, Avrupa devletlerinin koruması altına girme şeklinde telakki ediyordu.

İkinci Sebep: Bükreş Barışı' ile Osmanlı Devleti, Sırplara özerklik konusunda bazı imtiyazlarla Akdeniz'deki adalar ve diğer yerlerdeki gayrı müslim Osmanlı uyruklarına tanınan imtiyazları verecekti. Fakat bu imtiyazların neler olduğu açık olarak belirtilmemişti. Şimdi Osmanlı Devleti, Kongre'yi katıldığı takdirde, Sırplarla bir anlaşmazlık halinde bu imtiyazlar konusunu, Rusya'nın ortaya atıp, bağımsızlığa kadar varan haklar koparmasından endişe etti.

» Üçüncü Sebep: Osmanlı Devleti, Eflak ve BoÄŸdan meselesinin Rusya'nın, tekrar Kongre önüne getirmesinden çekindi.

» Viyana kongresi toplandığında Osmanlı Devleti'nin korktuÄŸu gibi, Ruslar, Viyana Kongresi'nde, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu yönetiminde yaÅŸamakta olan Hıristiyan halkın durumu üzerine çekmeye çalıştılar. Åžimdi Ruslar, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'ndan "DoÄŸu Sorunu" diye söz etmekteydiler. Bu deyim, Avrupa diplomasisinde, bundan sonra çok kullanılmaya baÅŸlandı.

» Åžark Meselesi, genel olarak, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun toprak bütünlüğünün korunması, , 20. Yüzyılda ise Türklerin Avrupa'daki topraklarının paylaşılması, Ä°mparatorluÄŸun bütün topraklarının bölüşülmesi anlamında kullanıldı.

» Osmanlı Devleti'nin Viyana Kongresi'ne katılmamasına raÄŸmen, Ä°ngiltere ve Avusturya, Kongre'de Osmanlı Ä°mparatorluÄŸ'nun toprak bütünlüğünün Avrupa'nın ortak garantisi altına sokulması fikrini ileri sürdüler. Tabiatile Rusya bundan memnun olamazdı. Bundan dolayı, Rusya da, güney Amerika'daki Ä°spanyol sömürgelerinin de böyle bir garanti altına konulmasını istedi. Bu da Ä°ngiltere'nin iÅŸine gelmedi. Rusya'nın bu teklifi karşısında Ä°ngiltere geriledi ve Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğü konusunda israr etmekten vazgeçti.

Viyana Kongresi ve Osmanlı Devleti
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

1 yorum

  1. Viyana Kongresi Nedir sorusuna verilmiş ve Osmanlı etkisi hakkında bilgi içeriyor.

    YanıtlaSil

Ad

E-posta *

Mesaj *