Devleti Ayakta Tutan; YILDIZ İSTİHBARAT TEŞKİLATI

Yıldız İstihbarat Teşkilatı

II. Abdülhamit’in kurduğu Yıldız İstihbarat teşkilatı, Osmanlı İmparatorluğuna yani bu yüce devlete yakışacak kadar özenle işleyen bir kurumdu.

II. Abdülhamit döneminde Osmanlı devleti son yıllarını yaşıyordu. Ancak yine de titizlikle devlet yönetimine devam ediliyor, devlet ayakta tutulmaya çalışıyordu. Zira II. Abdülhamit tahtan indirildikten sonra buna müteakip devam eden olaylar sonucunda devletin nasıl çok kısa bir süre içerisinde yıkıldığını görmüşüzdür. İşte II. Abdülhamit’i iktidarda uzun tutan ve devleti diri olmasını sağlayan kurumda Yıldız İstihbarat Teşkilatı idi.

Öyle bir Teşkilat düşünün ki ‘’Bir Köye Meteor Düşsse Köylüden Önce II.Abdülhamit’in Haberi Olur’’ şeklinde halk tarafından mübalağa kaçacak derecede cümlelerin kurulduğu bir teşkilat.

Bu teşkilat ki devrin İstihbarat teşkilatları arasında en ön sırada yerini almış, dost-düşman herkes tarafından itibar kazanmış bir teşkilat…

Peki Bu Teşkilat Ne İçin Mi Kullanılmaktaydı?

II. Abdülhamit kurmuş olduğu bu teşkilat, özellikle Ermeni komitecilere karşı istihbarat faaliyetlerinde kullanılmaktaydı. Ayrıca Paris, Roma, Londra gibi çeşitli merkezlerde, başta Jöntürkler olmak üzere, saray aleyhtarı kişi ve kurumları yakından takip ediyordu.  Yani devletin bütünlüğüne kast edecek düşmanlara karşı sürekli teyakkuz halindeydi.

Sultan istihbarat söz konusu olduğunda bol miktarda ihsan ve atiyeler dağıtmaktan geri kalmamıştır. İstihbarat elemanlarını kendi özel hazinesinden besleyip nimetlere boğmuştur. II. Abdülhamit bazı insanların şerrinden korunmanın ve devlet için faydalı hizmetler yaptırmanın ancak maddi menfaatle olduğunu bildiği için kendi kesesinden harcadığı çok olurdu.  Çok kısa sürede geniş bir coğrafyaya yayılan hafiyeleri sayesinde saraya, ayda 3000’den fazla jurnal gelmekteydi.

Misal: İngilizler bazen Osmanlı coğrafyasına gönderdikleri ajanları ile bilgi toplama faaliyetinde bulundular. Ama nereye giderlerse gitsinler İstihbarat elemanlarının takibi altında olurlardı. Bir örnek daha verecek olursak; Sultan Hamit’in Mısır’da en güvendiği hafiyesi Prenses Emine İlhami idi (Hidiv Abbas’ın Annesi Yani Mısırı Yöneten Kişinin Annesi). Emine İlhami sık sık İstanbul’a gider çok gizli haberleri şahsen Abdülhamit’e bildirirdi. Hatta Bulgaristan Başbakanı Stambulof Sultan Hamid’e hizmet veren bir Yıldız ajanı idi.

Değerli okuyucular, Öyle bir teşkilat düşünün ki devletlerin en üst düzeylerine gelmiş kişiler dahi II. Abdülhamit’in kurmuş olduğu teşkilata hizmet eden kimselerdi.. Ne Kudret Ne Azamet…

  Abdülhamit Han Yıldız İstihbaratını o derece mükemmel kurmuştu ki, Sadaret, Dâhiliye, Hariciye, Ordu ve Donanma kanalları içinde ‘’Gören göz, duyan kulak oldu.’’

Teşkilat, 1908 yılında Abdülhamit Han’ın tahttan indirilişine kadar faaliyetlerine devam etti. Onun tahtan indirilmesi sonrası II. Meşrutiyet döneminde Enver Paşa tarafından Yıldız İstihbarat Teşkilatı dağıtılmıştır.

Yazımın sonuna doğru şunu söylemek istiyorum. II. Abdülhamit, imparatorluğun içinde ve dünyanın her tarafında olup bitenleri dakikası dakikasına öğrenip incelemeden kıymetlendirmeden koskoca  bir devleti  idare etmenin mümkün olamayacağını anlamış olan İLK ve TEK Osmanlı padişahıdır. Bu  yüzden II. Abdülhamit dönemini iyi anlamamız gerekmektedir.

KAYNAKÇA

Prof. Dr. Vahdettin ENGİN - Bir Devrin Son Sultanı

Devleti Ayakta Tutan; YILDIZ İSTİHBARAT TEŞKİLATI
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

5 yorum

  1. II. Abdülhamid mükemmel işlere imza atmış, 'devlet nasıl yönetilir'i herkese göstermiş bir padişah.

    YanıtlaSil
  2. Tarih üzerine sanırım blogunuz :) Hayırlı uğurlu olsun.Sizi takibe aldım tabi :)

    YanıtlaSil
  3. bilmediğim bir konuda bilgi sahibi oldum blogunuz sayesinde.
    blogumu ziyaretiniz için teşekkür ederim izleyiciniz oldum, siz de blogumu izlerseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
  4. Yıldız Teşkilatı hakkında bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. Yıldız Teşkilatının bir simgesi vardı iç içe geçmiş üç hilal bu işaretin bir benzerini İttihat Terraki tarafından kurulan Teşkilatı Mahsusa'da kullanmış. Acaba aralarında bir bağ var mı? Yıldız Teşkilatı kadrosu acaba bu şekilde yeni bir oluşumda kullanılmış olabilir mi ki Teşkilatı Mahsusa'da tıpkı Yıldız gibi Ermeni komitecilere karşı istihbarat çalışması yapmış.

    YanıtlaSil
  5. Derin sizden haber verdi, izlemekteyim :)

    YanıtlaSil

Ad

E-posta *

Mesaj *