Plevne de Unutulan Kahraman; OSMAN PAŞA

Osman Paşa

Son zamanlarda özellikle ‘’PAYİTAHT’’ dizisine müteakip Osman Paşaya münhasır bestelenen marş, pek çok dizide fon müziği olarak kullanılmaya başlandığını görmekteyiz.

Neydi ki bu marş?

Tuna Nehri Akmam Diyor

Etrafımı yıkmam diyor

Şanı büyük Osman Paşa

Plevne’den çıkmam diyor…

Evet Evet Hatırladınız. Aynen o Fon müziği…

Peki yahu bu marşı severek dinliyoruz da ne anlama geliyor? Bu marşın tarihteki önemi nedir hocam?

Değerli dostlar, bu marş Osmanlı devletinin Rusya ile girmiş olduğu 93 harbinde, Osman Paşa’nın Plevne de gösterdiği kahramanlıklara atfen hazırlanmıştır. Gelin bunu daha detaylı bir şekilde öğrenelim.

Osman Paşa ve Plevne

Plevne Kahramanı Osman Paşa…

Gerçekten ‘’ Ayinesi İştir kişinin lafına bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde‘’ dedirtecek ayarda bir insan. Yokluklar içinde çatırdayan bir devletin azametini tüm dünyaya göstermeye çalışmış ve bunda da muvaffak olmuştur.

Yani dostlar 93 Harbi…

Rusya’nın Kars’tan başlayarak Anadolu’nun içlerine kadar ilerlediği, Balkanlar da ise Atalardan miras Niğbolu kalesini ve dahi Tuna’ya kadar pek çok yeri Ruslara terk etmek durumunda kaldığımız bir harp.

Ruslara karşı alınan tedbirler yeterli olmamış. Edirne’ye kadar dayanmışlar, Payitaht’ın istikbali tehlike altına girmişti. Lakin Rusların önünde bir engel vardı. Plevne’de bir Kahraman onları geçirtmemeye ant içmişti…

Ruslar Plevne’deki Osmanlı kuvvetlerini önemsemiyor hatta birkaç günde alabileceklerini sanmaktaydılar.

Rus ordusu Plevne üzerine taarruz da bulunmuş ancak muvaffak olamamıştır. Bu durumu ise Onur meselesi yapmışlardı.

Bizzat Rus Çarı dahi Osmanlı kuvvetlerini Plevne’den atmaya gelmişti.

Yanlış duymadınız Rus Çarı Osman Paşa’yı mağlup etmeye gelmişti.

Osman Paşa biliyordu ki; burası geçilirse Payitaht'ın istikbali tehlikeye girer. Karşısına kim gelirse gelsin direnmeye ant içmişti.

Osman Paşa’nın karşısında dönemin en güçlü devletlerinden Rusya bulunmaktaydı. Bu da yetmezmiş gibi Çar bu orduya kumandanlık ediyordu. Rus kuvvetleri hem askeri bakımdan hem de teknoloji bakımından üstüdüler. Ancak karşılarında maddi bakımdan yetersiz olsa dahi Azimli İnançlı

Türk Ordusu mevcuttu…

Rus Çarı tüm gücüyle taarruza geçiyor lakin muvaffak olamıyordu. Bunun üzerine ‘’ÇEVRELEME’’ yöntemi içerisine girmiştiler. Yani bileğinin hakkıyla yenemediğini Çevreleme ile dışarıdan gelen erzak vb. yardım engellemekle yenecekti…

Osman Paşa ve ordusu, Ruslar ile savaşmasının yanında AÇLIK ile de mücadele etmeye başlamıştı.

Osman Paşa Kapana sıkışmış bir şekilde teslim olmayı bekler mi! Onun bu fıtratına ters. Derhal ordusuyla bu çevreleme hareketini başarısız kılmak ve bir delik açmak maksadıyla saldırıya girişir. Lakin bir rivayete göre Atının yanına düşen bomba ile yaralanır ve mecburiyetten teslim olmak zorunda kalır.

Osman Paşa’nın bu dillere destan direnişi Rus komutanların dahi dikkatini celb etmişti. Osman Paşa teslim olurken kılıç’ı alınmamış onun Şerefine yakışır bir şekilde muamele gösterilmiştir.

Osman Paşa Üzerine;

-Osman Paşa siper kazma yöntemini bulan ilk kişidir

-Osman Paşa dost-düşman herkes tarafından takdir ve itibar görmüş bir OSMANLI PAŞASIDIR.

-Yokluklar içinde çatırdayan bir devletin azametini tüm dünyaya göstermiş bir kişidir.

-Adı marşlara karışmış yılların eskitemediği yürekli, azimli ve inançlı bir adamdır.

-Bir devrin son sultanı II. Abdülhamit en güvendiği adamdır.

-Adı yaşamaya devam ediyor. İstanbul’da bir semtte Tokat’ta bir Üniversite’de..

KAYNAKÇA

Mehmet Metin Hülagü, Gazi Osman Paşa, Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Ankara c.13, s.464-465

Selçuk Akşin Somel, Gazi Osman Paşa, Osmanlı İmparatorluğu Ansiklopedisi, Alfa Basım: İstanbul 2014, sf.276

Enver Ziya Karal, Osmanlı Tarihi 7. Cilt

Plevne de Unutulan Kahraman; OSMAN PAŞA
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

11 yorum

  1. verdiğiniz detaylı bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Bu marşı çok severim. Birde siper kazma isini ilk bulan kisi olduğunu bilmiyordum ne güzel :)

    YanıtlaSil
  3. Evet bilgi için teşekkürler. Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi mezunu olarak kendisi ile ilgli bilgileri üniversitede öğrenmiştim.

    YanıtlaSil
  4. Osmanpaşa tarihe şan veren kahramanlarımızdan. Osmanlının son devirlerinde hakiki manada devleti, milleti, dini ve namusu için mücadele edenlerden ):

    YanıtlaSil
  5. Harika bir paylaşım olmuş. 20 yıl kadar onun adının verildiği ilçede yaşadım. Andım aklıma geldikçe kalbimle.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
  7. Gazi Osmanpaşa'nın Paşa'nın ismi Tokat'ta sadece üniversite ismi değildir. Misal Gazi Osman Paşa Stadyumu, Gazi Osman Paşa Lisesi/İlkokulu. Her yerde bu isim yazıyor ve gurur duyuyoruz. Her şeyiyle Tokat'a sinmiş bir isimdir. Siper kazma bilgisini ilk defa buradan öğrendim. Bloğunuz çok faydalı, şevkle yazılarınıza devam edersiniz umarım.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba. İade-i ziyarette bulunmak istedim. Bu güzel yazıyla karşılaştım. Bundan iki sene evvel Tuna nehrinin üzerinde bu türküyü mırıldandığım bir sahne geldi aklıma. Sonrasında kendime kızdım ''neden Osman Paşa'yı daha çok merak etmedin?'' diye. Allah Osman Paşa'dan razı olsun. Blog unuz çok kaliteli. Böyle bir blog a ihtiyaç vardı. Sayenizde keşfettim. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Yazınızı fon müziğini açarak şevkle okudum. Okurken tarihi anlamda beni hiç sıkmadı. Genelde tarih derslerinde uyuyan bir insan olarak böyle bir blogu keşfettikten sonra tarihe daha sıcak bakmaya başladım. Tarih kültürümün oluşmasında yardımcı olacak olan sizlere de ayrı ayrı müteşekkirim. Son ana kadar direnen Osman Paşa benim için gurur kaynağı oldu. imkanlı ordu karşısında inançlı Osman Paşa... Elhamdülillah.

    YanıtlaSil
  10. Murat kardeşim tarihi bilgileri o kadar güzel harmanlayıp anlatmışsın ki öncelikle bu faydalı bilgiler için, daha sonra ise bu güzel anlatım tekniğin için çok teşekkür ederim. Tarih okumayı seven birisi olarak yazılarını gerçekten büyük bir keyifle okuyorum. Sende Tarih okumayı seviyorsun ki böyle güzel yazıyorsun. Tekrar verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Vesselam...

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş tarihimizde böyle gurur duyabileceğimiz kişiler hakkında yeni bilgiler öğrenmek ve yaptıkları kahramanlıklar hakkında yeni yazılar okumak insana keyif veriyor kalemine sağlık

    YanıtlaSil

Ad

E-posta *

Mesaj *