Akademik Okuma Nasıl Yapılır? |
Bu yazı Yaser Yılmaz hocanın twitter gönderilerinden derlenmiş halidir. Yazının aslına ulaşmak için TIKLAYIN
Akademik okuma nasıl olmalı?
Tavsiyelerimi paylaşayım.
Akademik okuma yapmayı / not çıkarmayı doktora okumaları yaparken öğrendim.
Kendi hocam Charles Ingrao'nun outline metodu vardı: Ortalama 200-250 sayfalık bir kitap 2 sayfalık WORD dosyasında özetlenecek.
Mesela:
Akademik Okuma Nasıl Yapılır? |
Kitabın uzunluğuna göre marjinlerde fontta oynama olabilir. Ama arkalı-önlü tek yaprak çıktıya kitabın bütün argümanlarını sığdırmalısın. Hedef bu.
Bunu öğrenip uygulamak vakit alıyor. Bazı kitaplar için mümkün değil. Hiç unutmam, William Beik'in bir kitabı muazzam zengindi ne yapsam etsem sığdıramadım. Konuya aşinalığınız, ne kadar neyi not almak istediğiniz önemli. Ama bir konuda onlarca kitap okuyunca bu yerleşiyor. Çünkü bir yerden sonra sadece argüman biriktirmeye başlıyorsunuz, bilgi zaten yerleşiyor.
Akademik Okuma Nasıl Yapılır? |
Bu outline'ların bazıları benim değil. Hoca, 10-12 kişilik seminerlerde haftada 7-8 kitap okuturdu. Dersten önceki akşam teslim şart, sonra bunları herkesle paylaşırdı. Böyle bir birikim çıkıyor ortaya. Tabii haftada 7-8, dönemde 100 kitabi tek derste tartışacak hoca lazım!
Akademik Okuma Nasıl Yapılır? |
Ayrıca metodoloji ve teori okumalarında bu yöntem zor.
Outline'lar yorum içermez, ama kitabı ne kadar dikkatli okuduğunu gösterir.
Erken modern Rus tarihi danışmanımsa outline değil, review yazdırırdı. Review müzakereci bir dille yazılmalı.
Akademik Okuma Nasıl Yapılır? |
Kitabın konusuna, alanına, senin birikime göre bu yöntemleri nasıl ne kadar efektif uyguladığınız değişiyor. Zamanla hepsi de daha iyi oluyor.
Bu vesileyle, ABD'de doktora yeterlilik hazırlığı da böyle oluyor işte. 2-3 yıllık sürede, 100-130 arası kitap elden geçiyor. Hocalarla seminerlerde ve birebir görüşmelerde okumaları tartışıyorsunuz. Hoca seni hazır görmeden sınava izin vermez. Hoca izin verdiğinde, zaten geçmek için hazırsın.
Ayrıca, birkaç sene böyle kitap okuduğunuzda okuma çok hızlanıyor, taramaya dönüşüyor.
Mesela en son kendi dersim için Selim Deringil'in Simge'den Millete edisyon kitabına baktım. Pür dikkat taranırsa 3 saatlik bir kitap. Ama meşhur hikayede olduğu gibi: 15 yıl + 3 saat. Ben iki makaleyi bir saatte taradım, harika da malzeme çıkardım.
Herşeyle olduğu gibi bilgiyle iletişimimiz de duygusal ve romantik. Kitap okuma işi de böyle yapılıyor.
Batı'da akademisyenlik profesyonel bir uğraş ve çok mekanik icra edilir. Batılı akademisyenlerin farkı zeka ya da tutku değil, işin mekanik icrasını harika yapmaları.
Yani bana sorarsanız Metallica'yla, Michael Jordan'la, Eric Hobsbawm arasında bir fark göremiyorum. Hepsini birleştiren en önemli unsur duygu ve tutku değil, profesyonellik.
Duygu olsun, ama kitap okumayı mekanik bir uğraşa çevirirseniz daha başarılı olursunuz.
Ne demek bu? Kitaptaki fikirleri ve bilgiyi seyirlik manzara, ya da bir stand-up show gibi okumayın. Metaforik düşünürek, iyi akademik kitaplar satranç hamleleri gibidir.
Yani bir konunun o anki akışına kadar olmuş birikime bir tepki verir, aynı zamanda da başka bir cevaba ("hamle"ye) sebep olur.
Ben Gazi Maliye mezunuyum. (What the heck maaan ???!!! evet doğru.) Bu süreçlerde bilgi birikimi, metot, dil öğrenimi vs hep açık kapatarak gittim.
Hep biraz arkadan geldim. Ama uzmanlaşıp o uzmanlığın mekanik performansında ısrar ederseniz ve talih de yolunda giderse birşeyler oluyor işte.
Akademik çalışmalarınızda fayda sağlayacak programlar, uygulamalar, siteler ve araçları bir sayfada topladım. Sayfaya gitmek için TIKLAYIN
- Akademik paylaşımlar
- Açık arşiv siteleri
- Ücretsiz kurslar
- Burs ilanları
- Kongre/Sempozyum ilanları
Link:
Not: Telegram Kanalımı takibe alanlar birbirlerini göremez ve özelden mesaj yazamazlar. Ayrıca tüm paylaşımlar sadece yönetici tarafından yapılır.
Paylaşımlar 19:00-22:30 saatleri arasında yapılmaktadır.
Hiç yorum yok