Burs Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar |
Bu yazı Nedim Kurt'un twitter gönderilerinden derlenmiş halidir. Yazının aslına ulaşmak için TIKLAYIN
1-Burs veren kurumların bursiyer hedeflerini iyi okumak gerekiyor.Bazı kurumlar sosyal bilimler öğrencilerini tercih ederken bazıları fen bilimlerini tercih edebiliyor,bazı kurumlar da alan ayırt etmeksizin, öğrenci odaklı burs sunuyorlar.
2-Burs veren kurumların çoğu,bu işi gönüllülük esasıyla yapan kişi ve kişilerden meydana gelmektedir.Dolayısıyla,gönüllülük esaslı işler yapmış olmak ya da yapabilecek bir yapıda olmak(+bunu ifade etmek)size artı puan kazandıracaktır.(Yalan beyan kesinlikle olmamalı)
3-Sizden istenen evrakları üstünkörü doldurmaktan kaçınmanızı öneririm.Özellikle internetten yapılan ön başvurularda bu hayati öneme sahiptir çünkü seçici kurul sizi orada yazan cümlelerle tanımaya çalışır.(Ayrıca imla kuralları konusunda da hassas olmanızı öneririm.)
4-Burs veren kurumlar, gördüğüm kadarıyla başlıca şu parametreleri incelemeye çalışırlar:
-Öğrencinin maddi durumu nasıl?
-Öğrenci, sosyal ve akademik olarak gelecek vaat ediyor mu?
-Öğrenci, yaptığı burs başvurusunu ne kadar önemsemiş?
5-Varsayalım form üzerinde güzel bir başvuru yaptınız, akademik olarak da başarılısınız ve bu bursa da gerçekten ihtiyacınız var. Peki yüz yüze yapılacak mülakatta genelde neler oluyor?
Öncelikle şunu unutmayınız: Bu bursa/burslara başvuran,maddi durumu size yakın olan ve sahip olduğu yetiler sizinkilere benzeyen onlarca/yüzlerce öğrenci olabilir ve olacaktır da.Görüşmeye giren her öğrenci karşı tarafa "ben kesinlikle bu bursu almalıyım" mesajını vermeye çalışacaktır.Gönül ister ki herkes burs alabilsin ama vakıfların da kaynakları sınırlı elbette
Yüz yüze görüşmelerde öncelikle,ön başvuru formunda sunmuş olduğunuz bilgilerin bir özetini anlatmanızı isteyeceklerdir.Bu, hem oradaki bilgilerin tutarlılığını kontrolü amaçlar hem de unutmuş olabileceğiniz detayları aktarma fırsatı sunar,iyi bir şeydir.Elinize geçecek her fırsatta durumunuzun iyi olmadığı mesajını vermek size - puan getirebilir çünkü zaten kurum bunu biliyor ve bu sebepten sizi oraya çağırmış oluyor. Maddi imkansızlıkları ön planda tutmak yerine, bursu kazanmanızın sizin hayatınıza ve geleceğinize katacağı +'ları iyi ifade etmeye odaklanmanızı öneririm.
6-Yüz yüze görüşmede,gelecekle alakalı fikir ve görüşlerinizi sorabilirler.Özellikle okula yeni başlamış kişiler için bunu yanıtlamak zor olabilir fakat burada asıl öğrenmeye çalıştıkları şey kişinin öngörü yetisi ve hayatına verdiği önemdir. Planlı ve temkinli bir yapıya sahip olan adaylar çoğunlukla ön plana çıkarlar çünkü böyle kişilerin bireysel hedeflerine ulaşma ihtimallerinin daha yüksek olduğu düşünülür.
7-Üniversitede ilk yılını bitirmiş adayların görüşmelerinde,geçmiş deneyimlere kesinlikle önem verdiklerini düşünüyorum.Öğrenci lider bir yapıda mı,gönüllülük yapmış mı,kulüp üyeliği var mı,insanlarla sosyal ilişkilerini geliştirebilmiş mi?Soruları, ara sınıftaki arkadaşlar için (maddi seviyeden sonra) kilit noktası, diye düşünüyorum.
Özetle:
-Olduğunuz kişiyi anlatın
-Kesinlikle yalan beyanda bulunmayın.
-Yapmayacağınız vaatler sunmayın
Ve belki de en önemlisi
"O bursun, birilerinin alın teriyle kazanılıp size gönderileceğini aklınızdan çıkartmayın"
Burs başvurusu yapacak tüm arkadaşlarıma bol şans diliyorum.
Akademik çalışmalarınızda fayda sağlayacak programlar, uygulamalar, siteler ve araçları bir sayfada topladım. Sayfaya gitmek için TIKLAYIN
- Akademik paylaşımlar
- Açık arşiv siteleri
- Ücretsiz kurslar
- Burs ilanları
- Kongre/Sempozyum ilanları
Link:
Not: Telegram Kanalımı takibe alanlar birbirlerini göremez ve özelden mesaj yazamazlar. Ayrıca tüm paylaşımlar sadece yönetici tarafından yapılır.
Paylaşımlar 19:00-22:30 saatleri arasında yapılmaktadır.
Hiç yorum yok